Forbryderalbum

 

Regeringspolitik
De ansvarlige politikere

Bendt Bendtsen (K)
Læs videre »»   


Bendt Bendtsen slagter Dankortet

Erhvervsminister Bendt Bendtsen gik 1. januar 2005 over i Danmarkshistorien som den minister der slagtede Dankortet. Fra den dato blev der indført en afgift på 50 øre på dankort transaktioner i forretningerne. Penge der går i bankernes lommer. Ialt omkring 500 millioner kr årligt. Bankerne havde i 2003 et samlet overskud på ca. 20 milliarder kr, så de kommer til at tjene endnu mere på forbrugerne. Med Bendt Bendtsens medvirken. Bendtsen indgik i april 2003 en aftale med bankerne, der førte til den lovændring, der banede vej for dankortgebyret.

Det skortede ellers ikke på advarsler. BT skrev i februar 2003:

Først skal dankortet slagtes, og så venter kaos: To eller tre slags betalingskort i stedet for dankortet. Forskellige gebyrer for at bruge de forskellige kort forskellige steder. Død over alle småbutikker, fordi de store forretninger forhandler sig til lave priser for at modtage kreditkort fra de store banker.
Glæden over det nemme liv med et dankort er ifølge Forbrugerrådet på vej til at blive slagtet af de store banker med Nordea og Danske Bank i spidsen. Bankerne vil dels tryne de små pengeinstitutter, der har stor kundesucces, dels have flere penge i egne lommer. Det skal ske ved, at bankerne får lov at opkræve et gebyr af butikkerne for at modtage dankort. Så må de store butikker handle med bankerne om gebyret, mens de små må vælte priserne over på kunderne.
I øjeblikket må bankerne ikke gøre sådan, fordi paragraf 14 i loven om dankort forhindrer det. Derfor vil de store banker have politikerne til at fjerne den paragraf, og gør politikerne ikke det, ødelægger bankerne selv dankortet og laver deres egne kort. Dankortet ødelægges ved at fjerne fotoet af ejeren på bagsiden, så dankortets ejere får ringere sikkerhed.
BT 27/2 2003

Da dankortet blev indført i starten af 1980'erne gik bankerne ellers i spidsen for at få det indført. Bankerne havde dengang en stor interesse i at afskaffe kontanter og checks som betalingsmidler, og med dankortets indførelse kunne bankerne gennem 80'erne og 90'erne lukke halvdelen af deres filialer. Simpelthen fordi forbrugerne havde mindre brug for at hente kontanter i banken, når de kunne bruge dankort i forretningerne eller hæve i hæveautomater.

Indførelsen af dankortet gav dengang bankerne meget store besparelser, der i vore dages priser svarer til flere milliarder kr årligt. Men dankortet var også en lille udgift for bankerne. Det er denne udgift bankerne nu med regeringens hjælp fører over på forbrugerne.


Læs også:

Sidst opdateret: 2005-01-18

Forlaget Solidaritet, 2200 København N    /    Læst af 15506